“Een boek als geen ander. Non-fictie, maar doorspekt met fantasieverhalen. (...) Door die lichtheid veroorzaakt het eerder meer onrust dan minder, wonderlijk genoeg. (...) Dit boek is leuk, afwisselend, en zet aan tot nadenken. Koen Arts is er in geslaagd echt een nieuwe klankkleur toe te voegen aan de discussie over natuur, klimaat, en mens.”

Maartje Bathoren, MergenMetz

 

"De teksten zijn gevat (...). Leuk boek om je geest (...) te prikkelen."

Johan Van den Broek, Bond Beter Leefmilieu

 

"Dat zou een gortdroog boek kunnen opleveren, maar het tegendeel is waar. (...) hilarisch (...) humoristisch."

Ko Katsman, Vogeldagboek

 

"En gelukkig altijd ook de relativering en de zelfspot. (...) Aanbevolen dus, ter lering ende vermaak."

Jako van Gorsel, De Visdief

 

 

IJsberen met optimisme

50 vrolijke verhalen over natuurbeleving, consumptie, duurzaamheid en andere netelige kwesties

 

In IJsberen met optimisme stelt Koen Arts dat de Aarde niet gered gaat worden door nog meer feiten op tafel te gooien, harder te alarmeren, of luider de schoonheid van de natuur te bezingen. Hij vliegt het op geheel eigen wijze aan: hij gaat golfen met Trump, pleit voor buitenseks en schuift aan bij formatiegesprekken. Ook zijn er gastoptredens van Maarten van Rossem, de paus, de koning, zelfs Cristiano Ronaldo. De vijftig verhalen gaan de wereld rond – deels in een pre-coronatijd, toen dat nog leuk was – van de moerassige Braziliaanse Pantanal tot Nieuw-Zeeland en de hypermoderne luchthaven van Doha. Nergens kan de natuur ontsnappen aan Arts’ beschouwingen, die evengoed ontstaan uit zijn hand en hart als uit zijn hoofd. Hij ontleedt het mens-natuur thema door te schipperen tussen feit en verbeelding, theorie en ervaring, oprechtheid en spel, beschrijvingen van alledaagse sleur en romantisch verlangen – en presenteert zo een originele en provocerende verhalenbundel.

 

2022 • Paperback • 207 pagina’s • € 19,90 • Formaat 140 x 213 mm • NUR 410 • ISBN 978 90 5615 786 9 • Uitgeverij Noordboek.